יש שורה ארוכה של סכנות וסיכונים שצריך לקחת בחשבון לאורך שנות גידול הילדים. רובן לא בהכרח חמורות במיוחד. אחת היותר חמורות ובאופן פוטנציאלי אפילו קטלנית, היא הסכנה של שכחת ילדים ברכב חונה. מדובר על התרחשויות שאינן נפוצות מאוד, אך הן קורות בפועל שוב ושוב והתוצאות לעתים טראגיות. מה ניתן לעשות בנידון? האם הטכנולוגיה יכולה לסייע? אלה כמה תשובות ותובנות, שכדאי לכל הורה להיות מודע להן.
פתרון טכנולוגי לחסרון אנושי
לא פעם, אנו שומעים בחדשות על מקרים של שכחת ילדים ברכבים. קל לחשוב "לי זה לא יקרה", אבל הדבר האחראי לעשות הוא להבטיח שאנו נותנים לכך מענה יסודי ורחב. התופעה המצערת של שכחת ילדים ברכב יכולה לקרות לכל אחד ולכן, חשוב מאוד להיות מודעים גם לה וגם לפתרונות שזמינים עבורה. מדובר על מערכות טכנולוגיות מסוגים שונים אשר מונעות או מתריעות על מצבים כאלה. התקנת מערכות עזר כאלה היא לא רק המלצה. בארץ זו חובה, כאשר מסיעים ילדים עד גיל 4. למעשה, אם לא תתקינו מערכת כזו, אתם עשויים להיקנס ב-250 ש"ח ו-4 נקודות.
מה מתאים לכם?
בבחירת מערכת כזו, כדאי לשים לב לכמה נקודות, לפי הסדר הבא:
- המערכת הקיימת – במידה ומערכת כזו כבר מותקנת ברכש שלכם במקור, על ידי היצרן, הדבר אמור להיות מצוין ברישיון הרכב. כמובן, במקרה כזה כדאי קודם כל לבדוק את השימוש במערכת הקיימת. ייתכן שהיא תתאים לכם מאוד.
- מערכות מאושרות – רשימת מערכות מאושרות לשימוש בארץ, לצורך מניעת שיכחת ילדים ברכב, זמינה באתר משרד התחבורה. זו היא נקודת פתיחה טובה, לבדיקת מוצרים שונים.
- הסוגים השונים – בכל מקרה, חשוב שתהיו מודעים לסוגים השונים של המערכות, דבר שיקל עליכם להחליט מי מתאימה לכם יותר. בגדול, יש שני סוגים: מערכות ניטור ברכב ותוכנות עזר. מערכות הניטור ברכב, עשויות לנטר את חלל הרכב כולו או רק מושב מסוים לילד. כך הן "יודעות" האם אתם נוסעים לבד או עם ילדים והאם ילד נשאר לבדו ברכב. תוכנות העזר מתפקדות באופן עצמאי, דרך הסמארטפון. הן עשויות למשל לספק לכם התראות במועדים שהגדרתם מראש.
הייטק ולאוטק
לא כל מוצר חייב להיות מתוחכם ואלקטרוני. למניעת הסיוט של כל הורה, יש גם פתרונות פשוטים יחסית. למשל כאלה אשר מבוססים על חיבור מפתחות הרכב למושב הילד. זה אולי נשמע לא מרשים במיוחד, אבל יש יתרונות גדולים דווקא לפשטות. מה שפשוט, מתקלקל פחות (אם בכלל), קל יותר לשימוש ונוטה יותר פשוט לעבוד. בנוסף, מוצרים כאלה לרוב זולים יותר. לכן, קל יותר לרכוש אותם בפני עצמם וגם כתוספת למוצרי ההייטק.
טיפ – איך הטכנולוגיה גורמת לשיכחת ילדים ברכב?
יש טכנולוגיות שלא רק שלא תורמות לכך, אלא אף עשויות להזיק. אנו מדברים כמובן, קודם כל על הטלפון הסלולארי. יש אנשים שמכשיר זה מחובר אליהם כמו תאום סיאמי. אז כדאי להיפרד מדי פעם, לפחות ככל הניתן, בזמן שנמצאים עם הילדים. קשורים אליו יותר מדי? אז שימו אותו ליד הילד. כך בכל פעם שתצאו מהרכב, תזכרו לקחת את הטלפון. וכן, גם את הילד.
לסיכום
ייתכן שאתם הורים מאוד אחראים. אך אל תסתפקו ב"לי זה לא יקרה". לאורך ההיסטוריה, הסיסמה הזו הייתה הקדמה לאינספור אסונות, גם אצל אנשים שהם בדרך כלל אחראים מאוד. לכן, למען הילדים – קחו בחשבון גם אמצעי עזר טכנולוגיים, למניעת שכחת ילדים ברכב.