אם אתם הורים למתבגרים, סביר להניח שלילדים שלכם יש לפחות חשבון אחד מאחת הרשתות החברתיות הפופולריות, בין אם מדובר בטיקטוק, בפייסבוק, באינסטגרם או בוואטסאפ. ישנם לא מעט יתרונות לרשתות החברתיות, אולם בעידן שבו עיקר הפעילות החברתית של הילדים נמצאת ברשת, עלולים להתעורר אצל הילדים קשיים שאנו כהורים צריכים לדעת לזהות, להכיר ובמידת הצורך – גם לטפל. כיצד הרשתות החברתיות יכולות להשפיע על הילדים, וכיצד ניתן להתמודד עם השפעות אלה? כל הפרטים במאמר שלפניכם.
ילדים ברשתות החברתיות
גיל ההתבגרות הינו תקופה רצופת קשיים, הנובעת בין היתר משינויים קיצוניים במצבי הרוח, משינויים גופניים שעלולים לפגוע בביטחון העצמי ומאתגרים חברתיים כאלה ואחרים. בדומה לכל אלו, בעשורים האחרונים נוסף רכיב חדש שעלול לשפוך שמן למדורה והוא הרשת החברתית המקוונת. כשם שהרשתות החברתיות יכולות לסייע לנו להכיר אנשים חדשים ולשמור על קשרים חברתיים קיימים ולהעמיק אותם, כך הן גם יכולות להשפיע באופן שלילי ביותר על הנפש שלנו. כבר עכשיו נציין שבמקרה שאתם שוקלים לשלוח את ילדכם לטיפול נפשי, אנחנו ממליצים לכם לפני הכול לקרוא על פסיכולוג ילדים באתר חיבורים כדי להבין כיצד יוכלו מטפלים לסייע לילדכם בהתמודדותו. כמו כן, חשוב שנבין אילו השפעות יכולות להיות לרשתות החברתיות על הילדים שלנו.
חרם ברשת
אין זה סוד שכיום בריונים שמתקשים לבסס את עצמם חברתית עושים חרם. חרם יכול להתנהל לא רק "בחיים האמיתיים" אלא גם ברשת, והוא עשוי להיות לא פחות הרסני וכואב מחרם המתנהל בכיתה. אם אתם שואלים את עצמכם כיצד נראה חרם ברשת, דעו כי ברשתות החברתיות החרם יכול להופיע בצורות שונות ומגוונות. לדוגמה, ילד יכול להיות מנודה מקבוצת וואטסאפ או פייסבוק, או שחבריו לכיתה לא יגיבו במכוון לתכנים שהילד מעלה לרשת. לעתים קרובות, חרם על ילד בעידן הנוכחי הוא קשה אף יותר, מאחר שהוא מלווה את הילדים לאורך כל היום, גם בשעות אחר הצוהריים – שכן הילדים שלנו תמיד מסתובבים עם הסמארטפונים והמחשבים. כדי להיות עם אצבע על הדופק, אנחנו ממליצים לכם להיות מעורבים בפעילות החברתית של הילד באינטרנט ולבחון את התדירות שבה הילדים שלכם נמצאים מול המסכים.
פגיעה בדימוי העצמי
כידוע, גיל ההתבגרות הוא גיל שבו הילדים משתנים הן מבחינה מנטלית הן מבחינה גופנית. לא די בכך, אלא שהמתבגרים נחשפים ברשתות החברתיות לדמויות מפורסמות ונערצות, בין אם הם דוגמנים או דוגמניות, שחקנים או שחקניות, כוכבי רשת כאלה ואחרים וכדומה. מפורסמים אלה נוטים להעלות תמונות שבהן הם מוצגים ללא רבב, מה שעשוי להגביר את הלחץ החברתי על הילדים לתחזק תדמית "מושלמת" בין אם ברשת החברתית עצמה ובין אם מחוצה לה. העיסוק המוגזם במראה ובדימוי גוף, במיוחד בתקופה כה רגישה כמו גיל ההתבגרות, עלולה להוביל לפגיעה משמעותית בביטחון העצמי ובמקרים קיצוניים יותר אף להפרעות התנהגות ולהפרעות אכילה. כיצד תוכלו להיות בבקרה על כך? אנחנו ממליצים לכם לנהל עם הילדים שיח גלוי ופתוח על דימוי גוף, לשאול אחרי מי הם עוקבים ואיזו השראה הם סופגים מהתכנים אליהם הם נחשפים.
סיכום
לסיכום, קצרה היריעה מלפרט את כל ההשפעות האפשריות של הרשתות החברתיות על הילדים שלנו. אם אתם מרגישים שהילד שלכם אינו כתמול שלשום, אם הוא מראה סימנים מטרידים או מסרב לשתף אתכם במה שעובר עליו, אנחנו ממליצים לכם לפנות לטיפול מקצועי מתחום בריאות הנפש.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.